PS- ja US-Blogit pe 14.2.2.0215
Haluan herättää keskusteluun yllä olevan kysymyksen.
Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan viime vuoden lakkokierroksesta ei ollut hyötyä kenellekään. Tämän totesi muun muassa AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko Demokraatti-lehdessä viime vuonna lausuessaan: ”Lakoista ei ollut konkreettista hyötyä”.
Olen samaa mieltä. SAK:n kassa tyhjeni, jolloin liiton väkeä vähennettiin roimasti.
Toista asioiden hoito oli vielä 1970 ja 1980 luvuilla, jolloin työehdoista sovittiin, tavoittelematta ”kuuta taivaalta”.
Mielestäni 10 %:n palkankorotus kahden vuoden aikana ei ole tätä päivää. Miksi? Siksi, että lähes 1,4 miljoonalle työeläkkeellä olevalle eläkeläiselle suotiin ”ruhtinaallinen” 1,31 %:n korotus.
Eivätkö toverit tajua, että ylimitoitettu korotus nostaa tuotteiden hintoja ja aiheuttaa siten inflaation nousun.
Leipä on meille kaikille suomalaisille samanhintaista, jolloin eläkeläisten ja työttömien ostovoima – hintojen noustessa – jälleen heikkenee.
Ovatko toverit miettineet sitä, että yritysten palkkakustannukset ovat melkoinen menoero niiden kustannuksissa. Yksi – joskin ikävä – tapa on säästää kustannuksia lomauttamalla tai jopa irtisanomalla työntekijöitä.
Tämä heikentää ay-liikkeen tuloja ja lisää KELAn ja ay-liikkeen menoja lakkolaisille maksettavien lakko- ja työttömyysavustusten muodossa.
Olen edelleen sitä mieltä, että laiha sopu on parempi kuin lihava riita. Tämä hokema pätee niin päivän politiikassa kuin toivottavasti myös ammattiliittojen palkkaneuvotteluissa. Maltti on valttia.
KAUKO TUUPAINEN