Pohjavesiä ei saa myydä – kaupat estetään lakimuutoksella

PS- ja Uusi Suomi blogit ti 8.10.2024

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä oli jo 30.1.2020 huolissaan kuntien suunnitelmista myydä vesiyhtiöitään tai niiden osaomistusta sijoittajille. Vesihuollon yksityistämien nousi tapetille Jyväskylässä käynnissä olevan yksityistämishankkeen myötä.

– Pohjavedet tulee määritellä laissa sellaiseksi kansallisomaisuudeksi, jota yksityiset sijoittajat eivät voi omistaa. Tämä olisi tärkeä teko vesihuoltovarmuuden ja kohtuullisen veden hinnan varmistamiseksi, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio totesi.

– Emme hyväksy elintärkeän kansallisomaisuuden omistuksen siirtämistä kasvottomille sijoittajille. Tämä on merkittävä uhka vesihuollon varmuudelle hinnankorotusuhasta puhumattakaan, Tavio jatkoi.

Perussuomalaisten ryhmästä muistutetaan, kuinka kävi, kun sähköverkkoa myytiin ulkomaisille sijoittajille.

– Siinä luotiin yksityinen monopoli ja samaa oltiin tekemässä Jyväskylässä. Suunnitelmia on muuallakin. Tässä ollaan jälleen avaamassa Pandoran lipas, jossa yksi kansallinen perusinfra ollaan jättämässä globaaleiden markkinoiden käsiin, Tavio muistutti.

*****

Edellä kertomaani viitaten kerron, että perussuomalaisten toimesta vesilaitosten myyntiongelmaa korjataan tehdyn lakiesityksen myötä. Jos näin ei tehtäisi, niin vesilaitokset voitaisiin myydä ulkomaille ja sijoittajille.

Muistan kuin eilisen päivän, kun syyskuussa 2000 olin seuraamassa Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kokousta, jonka päätöksellä kaupunki möi omistamansa energiayhtiön koko osakekannan 505 miljoonalla markalla Vattenfallille, Päätöstä oli tekemässä muun muassa kaksi silloista demariministeriä: Filatov ja Koskinen.

Nyt uuden lakiesityksen myötä julkista omistusta ja määräysvaltaa vahvistetaan. Kunnilla pitää aina olla enemmistöosuus. Lisäksi esityksessä annetaan kunnille etuosto-oikeus nykyisiin yksityisomisteisiin vesilaitoksiin. Kyse ei ole siis vesilaitosten yksityistämisestä, vaan päinvastoin.

Se, mikä onnistui edellisten hallitusten aikana, ei onnistu enää jatkossa. Tämä on hallituksen esityksen ”punainen lanka”, jonka sisältöä oppositio ei ymmärrä.