Suur-Jyväskylän lehti ke 20.12.2023
Taustaa
Jyväskylän kaupunginvaltuusto otti jo keväällä 1918 kantaa kaupungin urheilukenttäkysymykseen. Tällöin pohdittiin kentän paikkaa, rakennetaanko kenttä Hippokselle, Mattilanniemeen vaiko Syrjälään.
Jyväskylässä vuosina 1917–1932 ilmestyneen maalaisliiton äänenkannattajan Saarijärven Paavon pääkirjoituksessa esitettiin paikaksiHarjua, mikä sotki suunnitelmat.
Erinäisten kiemuroiden jälkeen kaupunginvaltuusto päätyi 6.4.1923 äänestyksiin. Ensimmäisessä äänestyksessä Harju voitti Mattilanniemen äänin 13-8 ja toisessa äänestyksessä Harjua kannatti 14 valtuutettua ja Hipposrataa kuusi valtuutettua. Tämä tarkoitti sitä, että urheilukenttä rakennettiin Harjulle arkkitehti Toivo Salervon aiempien suunnitelmien mukaisesti. Tuolloinen kustannusarvio kentästä oli 209 000 markkaa (nykyrahassa 80 240 €). Kenttä vihittiin käyttöön vuonna 1926.
Harjun kenttä Kalevan kisojen näyttämönä
Rakentamisen jälkeen on Harjun kenttä tuonut Jyväskylän kaupungille ”Kultaa ja kunniaa” muun muassa Kalevan Kisojen ansiosta, joita Jyväskylässä on järjestettyneljästi.Paikallinen yleisurheiluseura JKU on voittanut Kalevan Maljan jo seitsemän kertaa. Toivottavasti näin käy jatkossakin.
Valtuuston viimeisin päätös
Seurasin kaupunginvaltuuston kokousta 11.12.2023 ja siinä käytyä vilkasta keskustelua lähinnä uuden katsomorakennuksen tarpeellisuudesta. Selkeä enemmistö päätti äänin 62 puolesta ja neljä vastaan hyväksyä kaupunginhallituksen esityksen.
Harjun Stadionin investoinnin kokonaiskustannus on 12 276 000 euroa (alv 0 %), josta vanhan katsomon purkamisen osuus on 200 000, uuden katsomon rakentaminen 9 530 000 ja urheilukentän korjaus 2 546 000 euroa.
Valtuustossa kysyttiin, mistä saadaan investoinnin rahat. Rakentaminen katetaan pääsääntöisesti lainarahalla, joka sisältyy kaupungin ensi vuoden talousarvioon. Toki kaupunki hakee hankkeeseen valtiolta investointiavustusta ja ympäristöperusteista korkotukea. Tietojeni mukaan tasalyhenteisen talousarviolainan takaisinmaksuaika on enintään 15 vuotta. Korkotaso on tällä hetkellä hieman yli 4 %.
Minusta valtuuston päätös oli hyvä, paitsi INVA-kortin omaavien eli vammaisten puolesta ei yksikään valtuutettu tehnyt muutosesitystä kaavaan. Kaavan mukaan Harjun Stadionin välittömään läheisyyteen on varattu 12 autopaikan lisäksi vain kolme autopaikkaa vammaisille.
Ilmeisesti valtuutetut eivät tiedostaneet paraurheilun merkitystä urheilijoille ja heidän omaisilleen ja ystävilleen. Mielestäni on kohtuutonta, että vammainen joutuu pysäköimään autonsa vaikkapa Kauppatorin pysäköintitaloon ja kulkemaan sieltä joko pyörätuolin tai rollaattorin avulla vastamäkeen Harjun Stadionille.
Ehdottaisinkin, jos se on vielä mahdollista toteuttaa. että Ihantolan tien varteen – Pitkäkadun puoleiselle sivulle – lisätään kymmenkunta autopaikkaa, joista osa olisi ns. INVA- paikkoja.
KAUKO TUUPAINEN