Arkisto tammikuu, 2014

Demarien valta-asema horjuu uudessa Suur-Jyväskylässä

torstai, 30 tammikuun, 2014

Keskisuomalaisen mielipidepalstalla ma 27.1.2014

Arvostamani toimittaja Katri Nieminen analysoi Keskisuomalaisessa 20.1.2014 tulevan Suur-Jyväskylän (?) valtuuston kokoonpanoa otsikolla ”Demareiden valta-asema säilyisi uudessa Jyväskylässä”.

Juttu perustui faktoihin, jotka eivät kuitenkaan olleet tästä ajasta.  Viimeisimpien sekä Ylen että Hesarin teettämien galluppien perusteella demarit tullevat menettämään valta-asemansa tulevissa kunnallisvaaleissa. Kun näin käy niin Suomen Keskusta ja Kokoomus lisäävät eniten kannatustaan myös Jyväskylässä. Selkeää nostetta on myös Perussuomalaisilla.

Syynä demareiden kannatuksen vähenemiseen ei ole pelkästään äänestäjien pettäminen valtakunnan tasolla, vaan myös kuntatasolla. Jostain syystä töpeksinnästään huolimatta kokoomus säilyttänee äänestäjien tuen. Onko syynä massiivinen henkilömainonta, vai mikä, sitä en tiedä.

Oma ennusteeni tulevan uuden yhdeksän kunnan valtuuston kokoonpanoksi on seuraava: keskusta 15 valtuutettua, kokoomus 14, demarit 12, perussuomalaiset 11, vihreät 6, vasemmisto 5 (vaaliliitossa skp:n kanssa 6) ja kristilliset 3 valtuutettua. Toki vaali kertoo lopullisen paikkajaon.

Surkeinta Suur-Jyväskylän muodostamisessa on kunnallisdemokratian voimakas näivettyminen. Valtuustopaikastaan ovat varmoja vain Jyväskylän valtuustossa istuvat kansanedustajat, jos ovat ehdolla tulevissa vaaleissa. Sen sijaan 216 nykyvaltuutettua eri valtuustoissa menettäisi paikkansa.

En tässä yhteydessä ota enemmälti kantaa tulevan (?) Suur-Jyväskylän muihin heikkouksiin, joita on kasapäin. Halusin lähinnä kertoa, että melkoinen mullistus tulee käymään poliittisissa voimasuhteissa uudessa valtuustossa, jos se joskus näkee päivänvalon, jota en suinkaan toivo.

KAUKO TUUPAINEN

kaupunginvaltuutettu (ps)

Jyväskylä

 

Ei vieläkään rahaa Jyväskylä-Tampere -rataosalle

lauantai, 18 tammikuun, 2014

Suur-Jyväskylän lehti, ke 15.1.2014

Keskisuomalaiset opposition kansanedustajat äänestivät Jyväskylä – Tampere rataosan parantamiseen tarvittavan 10.000.000 euron määrärahan puolesta.. Heidän lisäkseen esitystä kannattivat perussuomalaisten eduskuntaryhmä sekä vasenryhmän ja keskustan kaksi edustajaa Keski-Suomen ulkopuolelta.  Tästä huolimatta esitys kaatui eduskunnan täysistunnossa äänin 135 – 43. Ratahankkeen vastustajiin lukeutuvat kaikki keskisuomalaiset hallituspuolueiden edustajat.

Junamatka Jyväskylästä Tampereen kautta Helsinkiin kestää nykyisin runsaat kolme tuntia, ellei tapahdu myöhästymisiä. Jyväskylän ja Oriveden välinen osuus on yksiraiteinen ja mutkaisuutensa vuoksi nopealle liikenteelle sopimaton. Raideliikenne ei pysty riittävässä määrin kilpailemaan matka-ajassa ja -kustannuksissa henkilöautoliikenteen kanssa eikä myöskään voi tarjota kansainvälisille yrityksille ja tutkimusyhteisölle välttämättömiä nopeita ja varmoja yhteyksiä Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Kokoomus – johtava populistipuolue

Kokoomus on edustajiensa suulla esittänyt lehdistöön kohdistuvan arvonlisäveron alentamista 5 prosenttiyksiköllä.  Vaatimus on mielestäni kannatettava. Totean kuitenkin, että niin sanotun johtavan hallituspuolueen, kokoomuksen johdolla, hallitus heikensi talousongelmien kanssa taistelevien sanomalehtien asemaa vuosi sitten.  Tämä tapahtui siten, että sanoma- ja aikakauslehtien tilausmaksuista ryhdyttiin perimään 9 prosentin arvonlisäveroa. Tämä temppu aiheutti muun muassa useille maakuntalehdille usean tuhannen lehtitilauksen peruuntumisen.  Tiedossani on, että sanomalehtien levikistä 90 prosenttia muodostuu lehtitilauksista. Kun arvonlisävero menee suoraan sanomalehtien tilausmaksuun, ymmärrän niitä vähävaraisia, jotka ovat peruuttaneet lehden tilauksen.

Edellä esittämäni perusteella totean, että kokoomuksesta on tullut tällä tempullaan hallituksen johtava populistipuolue.

KAUKO TUUPAINEN

kansanedustaja (ps)

Jyväskylä

 

 

Ansiotonta arvonnousua Vihtavuori-asiassa

lauantai, 18 tammikuun, 2014

Keskisuomalaisen Mielipidesivulla ma 13.01.2014

Olen saanut pariin-kolmeen otteeseen ansiotonta arvonnousua Keskisuomalaisen verkkosivuilla, koskien Vihtavuoren ruutitehtaan pelastamista. Pitää paikkansa, että kävin tutustumassa ruutitehtaan tilanteeseen pari vuotta sitten avustajani kanssa, jolloin minullekin selvisi asian vakavuus.

Totta on myös se, että sovin Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistön ja Timo Soinin kanssa, että Vihtavuoren tehtaasta saatiin kriittinen vetoomus Turun telakkaa koskevan epäluottamuslauseeseen yhteyteen. Ideana oli tehtaan toiminnan jatkuminen ja työpaikkojen säilyminen. 

Tässä yhteydessä sovin edustaja Sinuhe Wallinheimon kanssa, että hänellä hallituspuolueen jäsenenä ovat paremmat mahdollisuudet toimia Vihtavuoren tehtaan puolesta, jolloin siirryin taka-alalle unohtamatta kuitenkaan asiaa. 

Viime viikkoina on verkkosivuilla erään nimimerkin toimesta korostettu osaani tehtaan pelastamisessa.  Haluan kuitenkin fair play-hengessä todeta, että Sinuhen panos tehtaan eteen on merkittävästi suurempi kuin allekirjoittaneen.

 KAUKO TUUPAINEN

kansanedustaja (ps)

Jyväskylä

 

Eläkekatto ei edennyt eduskunnassa

sunnuntai, 5 tammikuun, 2014

Keski-Uusimaa lehden mielipidesivulla ma 30.12.013

Lähinnä eläkeläisiä jatkuvasti puhuttanut ns. eläkekatto ei saanut tukea eduskunnan loppuvuoden äänestyksissä. Tekemäni talousarvioesitys kaatui selvin numeroin 132 – 40 eduskunnan täysistunnossa. Eläkekaton takana olivat perussuomalaiset ja vasenryhmän kaksi edustajaa sekä keskustasta Antti Kaikkonen.

Eläkeläisten eläkekatto vaikuttaa olevan suomalaisille iäisyyskysymys. Eläkekatto on tänä vuonna voimassa kaikissa Euroopan maissa paitsi Suomessa, Virossa, Tanskassa, Irlannissa, Alankomaissa ja Portugalissa.

Mikä olisi sopiva eläkekaton euromäärä Suomessa? Sveitsissä se on 5.700 euroa/kk, Saksan vanhoissa osavaltioissa 5.800 ja uusissa 4.900 euroa, Norjassa 6.400 euroa ja Ruotsissa 4.190 euroa/kk. Suomessa eläkekatto voisi asettua 4.000 – 5.000 euron haarukkaan.

Vaikka suuria yli 10.000 euroa kuukaudessa eläkettä saavia eläkeläisiä ei Suomessa ole kovinkaan paljon verrattuna 1,5 miljoonaan työeläkeläiseen, olisi myös Suomeen syytä säätää laki eläkekatosta, sanoo Tuupainen. 

Eläkekatoksi hän esitti 4.000 euroa kuukaudessa., jolloin se olisi ”kilpailukykyinen” Pohjoismaiden maksamiin eläkkeisiin.

KAUKO TUUPAINEN (ps)

kansanedustaja

Järvenpää/Jyväskylä