Arkisto toukokuu, 2012

Tummia pilviä Euroopan Unionin ja Suomen taivaalla

maanantai, 28 toukokuun, 2012

Keskisuomalaisen kolumni su 27.5.2012

Ei ole jälkiviisautta se, mitä Timo Soini (ps) sanoi jo pari vuotta sitten. Hänhän kertoi, että Euroopan Unioni hajoaa omaan mahdottomuuteensa. Tiedossa oli, kun Kreikka otettiin vuonna 1981 EU:n jäseneksi, että sen taseet ”eivät kestäneet päivänvaloa”. Siitä huolimatta maa hyväksyttiin EU:n jäseneksi. Espanja ja Portugali hyväksyttiin liittoon vuonna 1986 merkittävästi paremmin perusteluin.

Olen todennut ”Isossa salissa”, että Kreikka on konkurssissa viimeistään tämän vuoden marraskuussa, joskin tämän päivän askelmerkit viittaavat nopeampaankin ajoitukseen. On valitettavaa ja läpinäkyvyyden puutetta, ettei valtiovarain- ja tarkastusvaliokunnissa vierailleiden asiantuntijoiden puheita saa kertoa eteenpäin.  Tämä johtuu Suomen perustuslain 50 §:n 3 momentin mukaisista vaiteliaisuusmääräyksistä, jotka koskevat mm. eräitä Euroopan unionin salassa pidettäviä asioita.

Mediassa olleiden tietojen mukaan varakkaat kreikkalaiset nostavat talletuksiaan Kreikan pankeista ja siirtävät ne Sveitsin pankkeihin.  Tähän mennessä nostojen määrä lähentelee kahta miljardia eli kahtatuhatta miljoonaa euroa. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä, sanoo vanha suomalainen sananlasku. Nyt ns. tavallinenkin kansa siirtelee talletuksiaan pankeista sukanvarteen odottelemaan parempia päiviä.

Eläkeläisiä on Suomessa 1,4 miljoonaa eli 25 prosenttia maamme väestöstä vauvasta vaariin. Olen huolissani eläkerahastojen pääomien hupenemisesta taivaan tuuliin.  Katosihan rahastoista viime vuoden aikana kymmenen miljardia euroa sijoitustuottojen mentyä pakkasen puolelle. Toki ymmärrän, että ns. riskisijoituksia pitää tarkastella useamman vuoden akselilla, mutta siitä huolimatta olen edelleenkin huolissani.  Miksi?  Siksi, että Euroopassa menee huonosti lähes kaikilla valtioilla Saksaa ja Ranskaa lukuun ottamatta.

Ei liene salaisuus, vaikka hallituspuolueet eivät ole sitä kertoneetkaan, että Irlannin, Portugalin, Kreikan, Espanjan ja Italian julkinen velka on lähes 3.300 miljardia eli 3,3 biljoonaa euroa. Jos summa jaetaan tasan viiden valtion kesken, se tekee 660 miljardia per valtio.  Summa vastaa Suomen valtion vuosittaista budjettia (52,4 miljardia euroa) kaksitoistakertaisena.

Espanjan työttömyys lähentelee 25 prosenttia ja maan nuorista on jo joka toinen työttömänä.  Siinä vaiheessa, kun Espanja muuttuu maksumiehestä avun saajaksi, ovat EU:n asiat todella huonolla tolalla. Edellä kertomistani asioista ovat perussuomalaiset kansanedustajat viestittäneet hallituksemme ministereille, mutta puheet ovat menneet kuuroille korville. 

Eräässä työväenlaulussa lauletaan, että ”vielä koittaa toinenkin aika”, mutta nyt ei ole kysymys nykyistä paremmasta tulevaisuudesta, vaan asiat ovat menossa päinvastaiseen suuntaan. Hallituksen tulisikin ottaa lusikka kauniiseen käteen ja lopettaa suomalaisten veronmaksajien rahojen kärrääminen maamme rajojen ulkopuolelle.  Olen jo aiemmin todennut, että hallituskaudella 2012 – 2015 leikataan peruskuntien valtionapuja 3,4 miljardia euroa.  Nämäkin rahat istuva hallitus käyttää Saksan ja Ranskan pankkien tukemiseen hulttiomaiden avustamisen nimissä, vaikka niille olisi käyttöä kotisuomessakin.

KAUKO TUUPAINEN

kansanedustaja (ps)

Jyväskylä