Arkisto syyskuu, 2011

Taitettu indeksi vastatuulessa

lauantai, 24 syyskuun, 2011

Keskisuomalaisen mielipidepalstalla 24.9.2011

Presidenttiehdokas Paavo Lipposen ollessa sateenkaarihallituksen (sdp, kok, vas, vihr.ja rkp) pääministerinä ja presidenttiehdokas Sauli Niinistön valtiovarainministerinä tehtiin hallituksessa päätös taitetusta indeksistä, joka on tänä päivänä ”kirosana” työeläkkeellä oleville. Ratkaisun piti olla tilapäinen, mutta se on ollut voimassa jo 15 vuotta ja näyttää siltä, ettei sitä muuteta ainakaan neljään vuoteen. Syynä on se, että istuvassa hallituksessa ovat samat puolueet, jotka aikaansaivat indeksimuutoksen puoliväli-indeksistä taitettuun indeksiin.

Hallitusohjelmassa on maininta ”työryhmän asettamisesta arvioimaan työeläkeindeksijärjestelmän mahdollisia muutostarpeita”. Siinä kaikki, vaikka monet hallituspuolueiden edustajaehdokkaat lupasivat vaalien alla hoitaa asian kuntoon. Työryhmän asettaminen hallituskauden viimeisenä vuotena on yhtä tyhjän kanssa.

Perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelmassa otimme selkeän kannan taitetun indeksin poistamiseen.  Asia oli esillä myös hallitusneuvotteluissa eräiden Euroopan talouskriisissä olevien maiden ohella, mutta Kataisen johdolla muut puolueet tyrmäsivät vaatimuksemme. Emme kääntäneet takkiamme kummassakaan asiassa, joten jäimme pois hallituksesta.

Taitetun indeksin poistamista mutkistaa myöhemmin tullut päätös, jonka mukaisesti tänä päivänä työelämästä eläkkeelle jäävän eläkepalkka tarkastetaan eläkkeelle jäämispäivän tasoon siten, että palkkojen painoarvo on 80 % ja elinkustannusten 20 % eli 80/20 indeksillä. Taitetun indeksin painoarvot ovat päinvastaiset. Tämä tarkoittaa sitä, että molempien indeksien harmonisointi aiheuttaa lisätyötä valmistelijoille ja asioista päättäville. Vaikka asia onkin vastatuulessa, on se ratkaistava pikaisesti, sillä päätöstä odottaa yli miljoona työeläkkeellä olevaa Suomen kansalaista.

KAUKO TUUPAINEN

kansanedustaja (ps)

Jyväskylä

Inflaatio syö eläkerahastojen pääomaa

keskiviikko, 14 syyskuun, 2011

Keskisuomalaisen mielipidepalsta ke 14.9.2011

Suomessa on 1,4 miljoonaa eläkeläistä eli 25 prosenttia väestöstä.  Heistä reipas miljoona on työeläkkeellä. Eläkkeiden maksuun tarvittavia varoja on tällä hetkellä kahdeksan eläkeyhtiön rahastoissa sijoitusvarallisuutena noin 130 miljardia euroa.

Eläkerahastojen sijoitustuotto aika-akselilla 1.7.2010 – 30.6.2011 vaihteli siten, että huonoimman rahaston tuotto oli ”pakkasella” eli – 0,7 prosenttia ja parhaimman (Eläke-Varma) tuotto + 1,3 prosenttia. Keskimäärin rahastojen tuotto oli kyseinä ajanjaksona vain + 0,3 prosenttia.  Näin ollen inflaatio nakertaa jatkuvasti rahastojen pääomaa. Eläkerahastojen sijoitustoiminnan olisi oltava takuuvarmaa.

Suomen valtion talousarvio on tänä vuonna hieman yli 50 miljardia euroa, mutta velkaa valtiolla on vuoden lopulla  80 miljardia ja rapiat päälle. Korkoja maksaa valtio tänä vuonna yli1,9 miljardia euroa.

Olisiko maan hallituksen muutettava (tarvittaessa) voimassa olevaa lainsäädäntöä siten, että valtio maksaa velkansa pois ja ottaa tulevaisuudessa tarvitsemansa lainat eläkerahastoilta? Tällöin rahastojen sijoitustuotto paranisi takuuvarmasti ja valtio saisi luottonsa nykyistä edullisemmalla korolla. Kyselee

KAUKO TUUPAINEN

kansanedustaja, (ps)

valtiovarainvaliokunnan jäsen

Jyväskylä