Keskisuomalainen 17.3.2004
Olin viime perjantaina kuuntelemassa Jyväskylän Sinfonian ja Yhtyneiden Kuorojen yhteisesiintymistä Jyväskylän Paviljongissa. Suurkonserttiin oli yleisöllä vapaa pääsy, jotta kaikki musiikista kiinnostuneet pääsivät kannustamaan päättäjiä tekemään myönteisen päätöksen konserttitalon rakentamiseksi. En tiedä oliko kutsu mennyt myös päättäjille, sillä kovinkaan montaa en heitä salissa nähnyt.
Paviljonkia sanotaan – musiikkipiireissä – huonoksi konserttipaikaksi ja siksi yleisöä pyydettiin tulla toteamaan, ”kuinka hankala tila klassiselle musiikille se on. Jyväskylässä ei ole kuin huonoja vaihtoehtoja tällaiselle suurelle produktiolle”, kertoi tukikonsertin isä Patrick Gallois Keskisuomalaisessa viime viikolla.
Yhtenä päättäjänä totean konsertista, että se oli hyvä, joskin neljän ”soololaulajan” ääni hukkui suuren taustakuoron (yli 100 mies- ja naislaulajaa) ja orkesterin sekaan. Myös Nikke Isomöttösen loppuhuipennus eli tämän mielipidekirjoituksen otsikon esitys – jopa yleisön toimesta – laulettuna oli suorastaan nerokas.
Mutta. Päättäjänä edustan näkemystä, että konserttitalon rakentaminen Lutakon Paviljongin yhteyteen saa vielä odottaa joitakin vuosia. Miksi? Siksi, että parhaillaan ollaan kustannussyistä lakkauttamassa kahta kaupungin koulua Säynätsalossa ja Kuokkalan Jokivarressa. Parhaillaan väännetään kättä Kyllön laajennuksesta ja koulutoimen rahoituksesta. Unohtaa ei pidä myöskään erästä Kuokkalan iäisyyskysymystä eli kirjastoa. Kyse ei siis ole konserttitalohankkeen ja peruspalvelujen vastakkainasettelusta, vaan kyse on yksinkertaisesti kaupungin menojen järkevästä priorisoinnista, jota vastuullinen valtuutettu joutuu punnitsemaan ennen päätöksentekoa.
Salaisuus ei liene, että jyväskyläläisen veronmaksajan toimesta tuetaan orkesteria tänäkin vuonna yli 2 M€ eli jokaista myytyä pääsylippua kohden tuki on 38 €. Mitä taasen tiloihin tulee, niin ainakin viime perjantaina tilat riittivät hyvin suurkuorolle ja orkesterille, vaikka permannolle oli lisätty kaksi tyhjää penkkiriviä – tyhjän pantiksi.